Uitgebreid nieuwsbericht

22 mei 2019

Messen geslepen over nieuwe N69 uit ED 22-05-2019


Voor misschien wel de laatste keer werden gisteren de messen geslepen over de nieuwe N69 (Westparallel).

 

Rechter Bart Jan van Ettekoven luidde gisteren bij aanvang van de zitting in de Raad van State spreekwoordelijk de bel: de volgende ronde in het gevecht tussen voor- en tegenstanders van de Westparallel kon beginnen. Van Ettekoven: ,,Het goede nieuws is dat dit wat ons betreft ook de laatste ronde is voor een uitspraak volgt."

Dat zou betekenen dat spoedig een einde komt aan tientallen jaren van onzekerheid over de weg, die eind 2021 af moet zijn. Het zou ook betekenen dat de drukke weg die dwars door Valkenswaard en Aalst loopt, zal worden ontlast. De nieuwe N69 loopt vanaf de Belgische grens ten zuiden van Valkenswaard, tussen Dommelen en Riethoven door, richting Veldhoven.

Verschillende besluiten rondom de aanleg van de weg werden door natuurorganisaties en inwoners van Dommelen en Riethoven tot aan de hoogste rechter aangevochten. Een traject van juridisch getouwtrek dat vorig jaar beslecht leek door de Raad van State. Het nieuwe tracé werd definitief vastgelegd. Het was dan ook niet het tracé dat gisteren onderwerp van discussie was. Het ging om het vastknopen van de Westparallel aan de A67 ten zuiden van Veldhoven. Daarmee was de zaak wel essentieel voor de nieuwe weg: zonder knooppunt geen Westparallel.

De aanleg van het knooppunt lag eerder een tijd stil omdat het Nederlandse stikstofbeleid onder vuur ligt in Europa. Om de aansluiting toch mogelijk te maken, liet de gemeente Veldhoven een toets uitvoeren. Uit die toets blijkt volgens de gemeente dat het knooppunt er moet komen, omdat de aanleg een 'dwingend openbaar belang' dient.

Dat belang zit 'm volgens Veldhoven in de economie. Aan het knooppunt moeten ook de Zilverbaan en Kempenbaan-West aansluiten. Vooral het aanknopen van die laatste weg is belangrijk voor Veldhoven. Zo krijgen werknemers van chipmachinefabrikant ASML een extra mogelijkheid om de snelweg te bereiken. De verkeerssituatie bij ASML is op zijn zachtst gezegd niet florissant. ,,Het staat daar al 15 jaar muurvast", zei advocaat Marcel Soppe, namens Veldhoven.

Onzin, vonden bezwaarmakers. ,,Dwingend belang? Kom op zeg", zei bezwaarmaker Ton Zwerts na de zitting. ,,Dagelijks twee keer tien minuten in de file, dat is toch niet zo erg voor Nederland?" De rechter doet over enkele weken uitspraak.

Verkeersmaatregelen Dommelen-Zuid

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen naar verwachting drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. 

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!


Vragen?

We begrijpen dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. We zullen dit samen met de aannemer zoveel mogelijk proberen te beperken. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip en medewerking. Heeft u vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mail naar verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via deze link.