Uitgebreid nieuwsbericht

19 apr 2023

Aan de slag met tegel eruit, plantje erin!


Haal tegels uit je tuin en zet er planten voor in de plaats. Dat is de inzet van de campagne ‘Tegel eruit, plantje erin’ in de gemeente Valkenswaard. Wie meedoet aan de actie kan gratis plantjes verdienen.

De actie is een initiatief van Samen Valkenswaardig-partners gemeente Valkenswaard, tuincentrum Coppelmans Valkenswaard en Waterschap De Dommel. Samen nemen zij het voortouw om te laten zien wat groen kan doen. Meer groen is niet alleen beter voor de natuur. Het zorgt er ook voor dat regenwater gemakkelijker de grond in kan en geeft verkoeling op hete dagen. Met de hoosbuien en hete zomers van de afgelopen jaren is dat geen luxe, vinden de initiatiefnemers. “Wie in het voorjaar aan de slag gaat in de tuin, denkt misschien niet meteen aan het voorkómen van wateroverlast of hittestress”, legt wethouder duurzaamheid Rens Pijnenburg uit. “Dat snappen we heel goed. Daarom zijn we deze actie gestart. Zodat mensen straks zelf merken dat meer groen in de tuin niet alleen mooi is, maar ook nuttig. De voordelen zijn direct merkbaar.”


Actie van 19 april t/m 21 mei

De actie ‘Tegel eruit, plantje erin’ loopt van 19 april tot en met 21 mei. Iedereen in de gemeente Valkenswaard kan meedoen. Scholen, verenigingen en wijkcommissies zijn van harte welkom om aan te haken. In Valkenswaard is ongeveer 40% van de voor- en achtertuinen verhard. Als iedereen met zo’n versteende tuin enkele tegels of stenen verwijdert en er plantjes voor in de plaats zet, wordt Valkenswaard een stukje groener en klimaatbestendiger. Hoe meer tegels men weghaalt hoe beter. Een tuin met planten is bovendien vriendelijker voor insecten en vogels. Ook mensen voelen zich prettiger in een groenere, koelere tuin.

 
Gratis plantjes

Hoe doe je dat: tegel eruit, plantje erin? Voor mensen die geen groene vingers hebben, staat op Valkenswaardig.nl/tegeleruit een uitgebreid stappenplan. De weggehaalde tegels kunnen een tweede, groen leven krijgen in de tuin, bijvoorbeeld als insectenmuur. Wie een foto maakt van zo’n bouwsel en die foto laat zien (mag ook op de telefoon) bij tuincentrum Coppelmans aan de Nieuwe Waalreseweg 199, ontvangt direct een tegoedbon ter waarde van € 5,00 om plantjes mee te kopen. Door diezelfde foto vóór 21 mei 2023 te mailen naar groen@valkenswaard.nl maakt men bovendien kans op nog een prijs: het slimste, mooiste of creatiefste bouwsel wint een picknick voor 2 personen bij ecotuinderij De Weitens. Wie de tuintegels liever kwijt wil, kan ze ook deponeren in de speciale container die tijdens de actieperiode op het terrein van tuincentrum Coppelmans staat. Ook dat levert een tegoedbon op.

Nomineer een vergroenplek

Tijdens de campagne ‘Tegel eruit, plantje erin’ kunnen Valkenswaardenaren een ‘vergroenplek’ nomineren. Wie een plek in de gemeente Valkenswaard kent waar de verharding (tegels, straatstenen of asfalt) overbodig is en waar eigenlijk beter planten kunnen staan, kan voor 21 mei 2023 een mail sturen naargroen@valkenswaard.nl. Minstens één van de genomineerde locaties zal dit jaar worden vergroend door de gemeente.

Meer informatie is te vinden op Valkenswaardig.nl/tegeleruit, Instagram.com/Valkenswaardig en Facebook.com/Valkenswaardig.

Verkeersmaatregelen Dommelen-Zuid

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen naar verwachting drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. 

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!


Vragen?

We begrijpen dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. We zullen dit samen met de aannemer zoveel mogelijk proberen te beperken. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip en medewerking. Heeft u vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mail naar verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via deze link.