Uitgebreid nieuwsbericht

12 okt 2022

herinrichting Keersopdal bij Dommelen


De eerder door de gemeente Valkenswaard en beheerder Bosgroep Zuid Nederland aangekondigde herinrichting van een deel van het Keersopdal bij Dommelen gaat nu van start.

De herinrichting gebeurt op twee locaties in het beekdal. Het ene deel ligt in ’t Heike en het andere aan de Dommelse kant, in het oostelijke deel van het Keersopdal.
Vanaf deze week zullen er maatregelen in ’t Heike plaatvinden, deze zouden gevolgd worden door het Keersopdal.
Door omstandigheden heeft de aannemer gevraagd eerder te mogen beginnen in het Keersopdal, namelijk morgen 13 oktober.
Gezien de goede weersomstandigheden en de door ons gewenste uitvoeringsperiode, is hiervoor goedkeuring gegeven.
Dit betekent dat de komende weken machines in het terrein aanwezig zijn. Wandelpaden kunnen tijdelijk minder goed of niet bereikbaar zijn.
Gelieve hier rekening mee te houden en zo ook op afstand te blijven van machines. Alvast bedankt voor uw begrip.
Aan het einde van dit jaar zijn de meeste maatregelen in beide gebieden uitgevoerd.

Wat houden de werkzaamheden ook alweer in?
‘t Heike
Bij ’t Heike gaat het om ruim 9 hectare gelegen ter hoogte van de samenvloeiing van de Keersop en de Dommel. Het werk start met het inbrengen van maaisel op de bestaande graslanden. Het maaisel is afkomstig van vochtige hooilanden, waarin zaden van gewenste soorten aanwezig zijn. Om de waterhuishouding op orde te krijgen worden sloten ondieper gemaakt en gedempt. In november/december worden houtsingels en groepen struiken aangeplant en wordt er omheiningen geplaatst. Het kleinschalig beekdallandschap uit de jaren ‘90 wordt hiermee hersteld.

Tijdens de werkzaamheden worden ook valgevaarlijke en dode bomen verwijderd, zodat recreanten op een veilige manier van het gebied kunnen genieten. Daarnaast komt er een groot aantal nieuwe bomen terug.

Oostelijke flank Keersop
De tweede locatie waar we aan de slag gaan ligt in de oostelijke flank van het beekdal van de Keersop, ter hoogte van Dommelen. Hier gaat het om ruim 15 hectare waar de herinrichting zal zorgen voor een ecologische versterking van het beekdal. Bovendien staat hier ook het verbeteren van de waterberging op de planning, zodat er meer stabiliteit ontstaat in de waterhuishouding en ook hevige regenval goed opgevangen kan worden. Op een later moment zal Waterschap De Dommel hier nog de natuurlijke, kronkelende loop van de beek herstellen (hermeandering). Net als bij ’t Heike, komen hier in november/december ook houtsingels en omheiningen. Daarnaast worden enkele hectaren bos aangeplant.

Verkeersmaatregelen Dommelen-Zuid

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen naar verwachting drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. 

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!


Vragen?

We begrijpen dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. We zullen dit samen met de aannemer zoveel mogelijk proberen te beperken. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip en medewerking. Heeft u vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mail naar verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via deze link.