Uitgebreid nieuwsbericht

17 mrt 2023

Tegel eruit, plantje erin!


De gemeenten Waalre, Valkenswaard, Waterschap de Dommel en het samenwerkingsverband op duurzaamheid ‘Samen Valkenswaardig’  organiseren vanaf 19 april een campagne om de verstening te verminderen en te vervangen door groen.

Inwoners worden gestimuleerd om tegels uit hun tuin te halen en te vervangen door beplanting. Het verminderen van verstening en vervangen door groen zorgt dat regenwater beter wordt opgevangen, vermindering van het hitte-eiland-effect, voorkomen van overbelasting van riolen, bevorderen van de biodiversiteit en stabiliseren ecosystemen. Bovendien heeft groen een positief effect op het welbevinden van de mens en zorgen vergroeningsacties voor een versterking van de sociale cohesie dat bewoners samenwerken bij de aanleg van het groen en meer groen in de omgeving daagt uit tot bewegen en ontspannen.

Dee trend van verstening moet gestopt worden en daarvoor in de plaats willen we duurzaam vergroenen. Dit kan door kleinschalige acties om mensen te bewegen tegels uit hun tuin te verwijderen en vervangen door groen. Tevens kan het aanbrengen van groen aangegrepen worden om het regenwater te ontkoppelen van het riool en het regenwater in eigen tuin op te vangen. Ondernemingen kunnen op hun eigen terrein kijken waar ze tegels kunnen wippen maar ze kunnen ook acties bedenken om hun medewerkers te stimuleren dat ze hun tuinen ontharden. Het mooie van het collectief is dat je samen tot de beste ideeën komt en initiatieven om met aanstekelijke acties mensen tot acties aan te zetten.

De campagne in basis vanuit de gemeenten Waalre en Valkenswaard, het Waterschap en ‘Samen Valkenswaardig’.

De hoofdcampagne loopt van 19 april tot 21 mei en in die periode staat er bij Tuincentrum Coppelmans een container waar tegen inlevering van tegels een planttegoedbon kan worden verkregen. Deze planttegoedbon zit aan een flyer met praktische tips over het beplanten van de tuin nadat de tegels verwijderd zijn. In de campagne zal vooral gestimuleerd worden om verwijderde tegels te hergebruiken in eigen tuin door het maken van insectenhotels of tuinmuurtjes met allerlei gaten en kieren waar insecten of amfibieën zich kunnen verstoppen of voortplanten en waar kleine (rots)plantjes zorgen dat biodiversiteit weer een boost krijgt. Wanneer inwoners tegels in hun eigen tuin verwerken kunnen ze daarvan een foto maken en krijgen daarvoor dan ook een planttegoedbon.

Ecologische Tuinderij De Weitens gaat zo’n tuinmuurtje aanleggen voor insecten en planten en zal daarvan een filmpje maken ter inspiratie van deelnemers aan de campagne. Daarnaast zullen er diverse prijsvragen gaan komen.

 

 

Verkeersmaatregelen Dommelen-Zuid

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen naar verwachting drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. 

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!


Vragen?

We begrijpen dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. We zullen dit samen met de aannemer zoveel mogelijk proberen te beperken. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip en medewerking. Heeft u vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mail naar verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via deze link.