Uitgebreid nieuwsbericht

18 jan 2023

Valkenswaard wil af van hondenpoep


Het is in Valkenswaard al jaren ergernis nummer 1: hondenpoep. Stoepen, speelveldjes en plantsoenen raken vervuild doordat baasjes de drollen van hun honden niet opruimen. De gemeente Valkenswaard start deze maand een campagne om hondeneigenaren meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

 

De gemeente heeft de kernen Valkenswaard en Dommelen voor deze campagne verdeeld in 15 wijken. Elke maand loopt de actie in een andere wijk.  In de wijken komen bij bekende hondenuitlaatplekken opvallende posters te hangen. Ook worden er flyers huis-aan-huis verspreid. BOA’s zullen vaker controleren en zo nodig boetes uitdelen aan overtreders. De gemeente zoekt ook de wijkcommissies en (sport)verenigingen op om de actie te ondersteunen en er meer bekendheid aan te geven.


Hoe hoort het ook alweer?

Wie zijn hond uitlaat is verplicht de poep meteen na de daad op te ruimen. Dat staat in onze gemeente glashelder beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:58: ‘Degene die zich met een hond op een openbare plaats begeeft is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van die hond onmiddellijk worden verwijderd.’ Opruimen gaat heel gemakkelijk met een meegebracht zakje. Het zakje kun je meteen daarna in een van de vele afvalbakken gooien die in de nabijheid van populaire hondenuitlaatplekken te vinden zijn.

 
Vies en onhygiënisch

Drollen opruimen is dus een kleine moeite en de overgrote meerderheid van de baasjes houdt zich netjes aan de regels. Maar toch wordt het nog te vaak ‘vergeten’. Met als gevolg dat de poep blijft liggen en terecht komt onder schoenzolen van voorbijgangers, of op kleding van spelende kinderen. Dat is niet alleen vies en onhygiënisch, maar ook ongezond: hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten die mens en dier ziek kunnen maken.

Veel mensen ergeren zich aan achtergelaten hondendrollen. De gemeente ontvangt er al jaren veel klachten over. En ook al worden er boetes uitgedeeld, sommige hondeneigenaren blijven hardleers. Daar komt bij dat gedurende de coronaperiode het hondenbezit is toegenomen en daarmee ook de poepoverlast.

 
Bewust maken

Vandaar de nieuwe campagne die hondeneigenaren meer bewust wil maken van hun plicht en verantwoordelijkheid. Want het is duidelijk: hondenpoep leidt tot veel ergernis en het is niet meer dan normaal dat je bij het uitlaten van je hond de drollen meteen opruimt. En wist je dat de boete voor het niet verwijderen van je hondendrol € 150 bedraagt? Dat geld kun je in deze dure tijden wel beter gebruiken, toch?  Kijk voor meer informatie over de campagne en de wijkindeling op www.valkenswaard.nl/hondenpoep.

 

 

Verkeersmaatregelen Dommelen-Zuid

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen naar verwachting drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. 

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!


Vragen?

We begrijpen dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. We zullen dit samen met de aannemer zoveel mogelijk proberen te beperken. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip en medewerking. Heeft u vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mail naar verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via deze link.