Uitgebreid nieuwsbericht

24 sep 2020

Wereld Alzheimerdag


Maandag 21 september jl. was het Wereld Alzheimerdag.

 

Voorburgerinitiatief Dementievriendelijk Valkenswaard een mooie gelegenheid om de brochure ‘Vergeet niet, je staat er niet alleen voor’ aan te bieden aan wethouder Mieke Theus.

Dementievriendelijk Valkenswaard ging in gesprek met professionals en andere betrokkenen die iets kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun naasten. Wat gebeurt er allemaal al in Valkenswaard, waar kun je terecht en hoe werkt dat dan? De verhalen zijn gebundeld in deze brochure. Vanwege de coronamaatregelen vond de overhandiging in een klein gezelschap plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis.

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen. Gemiddeld woont meer dan 70% gewoon thuis en 40% van de mensen woont alleen. Dat vraagt veel van henzelf en hun naasten. Daarnaast is er ook nog vaak een taboe of onbegrip.
Hoe fijn is het als mensen met dementie zo lang mogelijk gewoon mee kunnen blijven doen en hun naasten zich gesteund voelen. Het helpt als de omgeving dementievriendelijk is. Bijvoorbeeld doordat mensen in de buurt, in winkels, bij instanties en verenigingen dementie eerder herkennen en weten hoe ermee om te gaan. Maar ook doordat we samen meedenken in mogelijkheden zodat iemand met dementie zo lang kan blijven doen wat hij of zij altijd graag deed. Iedereen kan wat doen. Een heleboel mensen doen dat al. Dementievriendelijk Valkenswaard bundelde een tiental verhalen in de brochure: ‘Vergeet niet, je staat er niet alleen voor’.
Dit is één van de activiteiten die Dementievriendelijk Valkenswaard afgelopen periode heeft opgepakt. Dit burgerinitiatief probeert samen te werken met inwoners en lokale organisaties. Om aan te sluiten bij wat er al is en mooie voorbeelden te delen en te stimuleren. Alles met het doel Valkenswaard nóg dementievriendelijker te maken.
De brochure wordt verspreid via wijkcentra en betrokken professionals, zal te vinden zijn in de bibliotheek en op meerdere openbare plekken. Exemplaren zijn verkrijgbaar bij Cordaad Welzijn naast de bibliotheek in de Hofnar of via
dementievriendelijk-valkenswaard@cordaadwelzijn.nl of telefonisch op: 06 19373374

Foto: Jurgen van Hoof van m54Beeldcreaties

 

Verkeersmaatregelen Dommelen-Zuid

Door de komst van de nieuwe N69 worden de wegen in Dommelen naar verwachting drukker. Om dit zoveel mogelijk te beperken is er de afgelopen jaren samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de herinrichting van de Westerhovenseweg, Brouwerijdreef, Bergstraat, Norbertusdreef, Venbergseweg en Dommelseweg in Valkenswaard. 

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!


Vragen?

We begrijpen dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. We zullen dit samen met de aannemer zoveel mogelijk proberen te beperken. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip en medewerking. Heeft u vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mail naar verkeerdommelenzuid@valkenswaard.nl

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via deze link.