Uitgebreid nieuwsbericht

22 jan 2020

Dementievriendelijk Valkenswaard


Zondag 9 februari organiseert Dementievriendelijk Valkenswaard een forumgesprek over de ontwapenende werking van dementie in De Hofnar van 14.00 tot 16.00 uur.

Het gesprek zal worden ingeleid door schrijfster Francien van de Beek. Van haar verscheen in 2018 het boek “Dag lief zusje”, een aangrijpend verhaal over haar zus Wilma die Alzheimer had. Om meerdere redenen is dat voor veel lezers een relaas dat je niet gemakkelijk vergeet. Het gaat in haar boek minder over vergeten dan je bij dementie verwacht. Het gaat over liefde, over kiezen en over de moed om ook naar de positieve kanten van deze ziekte te kijken.  Deze bijeenkomst vindt plaats in De Hofnar op de verdieping “Boven de boeken” (bovenste verdieping van de Bibliotheek De Kempen/Cordaad Welzijn). Van 14.00 tot 16.00 uur met een pauze.

Dementie brengt veel teweeg, niet alleen voor degene die het overkomt, maar ook voor de directe omgeving. Dementie lijkt onze samenleving in het hart te raken. Het haalt veel zekerheden onderuit. Wij zijn gewend om te denken in gisteren en morgen en vinden het vaak moeilijk om alleen te kijken naar wat er nu, op dit moment gebeurt. En dat is nu juist wat mensen met dementie van ons vragen. Dementie is ontwapenend. Zo drastisch ontwapend dat het ons in een unieke positie brengt.  We worden als het ware gedwongen ons te bezinnen en vragen te stellen. Dat is moeilijk, omdat we gewend zijn in oplossingen te denken.

Tijdens deze bijeenkomst proberen we enige afstand tot de dagelijkse werkelijkheid te nemen, zodat we andere vragen toe kunnen laten dan de dagelijkse zorgen doen. Bijvoorbeeld: Wat het kan betekenen als verleden en toekomst verdwenen lijken?  Is het uitsluitend een ernstig noodlot dat ons treft? Vertelt dementie ons iets dat we zouden kunnen verstaan? Hoe ga je met jezelf om in zo’n situatie? Ken je jezelf daarin en kun je je vragen delen met anderen? Hoe ga je met de ander om en durf je te leven zónder vooraf in te kleuren? De inleiding van Francien is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan. Het forum zal bestaan uit enkele ervaringsdeskundigen.

Dementievriendelijk Valkenswaard is een burgerinitiatief met als doel de aandacht voor dementie in de haarvaten van de gemeenschap te brengen. De deelnemers aan dit initiatief benutten zoveel mogelijk manieren om dat doel dichterbij te brengen. Zij roepen ieder die zich daarbij aangesproken voelt op daaraan mee te doen.

N69 Grenscorridor

De komende tijd zal de nieuwe N69 van grote invloed zijn op Dommelen. De bouw start op korte termijn en ook (en vooral) voor Dommelen gaat dit veel betekenen. We Dommelen zal nadrukkelijk partij zijn in alles wat op ons af komt en mede bijeenkomsten organiseren en meningen verzamelen.

Hou deze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws!

Meer over de N69:
De Nieuwe verbinding N69 wordt in opdracht van provincie Noord-Brabant gerealiseerd door Boskalis Nederland. Het project is onderdeel van de totaaloplossing Grenscorridor N69.

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, klik dan op deze link: www.grenscorridorN69.nl
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen, schrijf dan in via: www.grenscorridorN69.nl/nieuwsbrief
Bekijk ontwerp en werkzaamheden op www.grenscorridorN69.nl/kaartN69

Boskalis
Voor vragen met betrekking tot bouwwerkzaamheden Nieuwe N69, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen via telefoonnummer 06-50072036 of per mail: infoN69@boskalis.com.

Provincie Noord-Brabant
Voor overige vragen, die geen betrekking hebben op de bouwwerkzaamheden, kunt u contact opnemen met de provincie Noord-Brabant, opdrachtgever van de Nieuwe verbinding N69. Dat kan tijdens kantooruren via telefoonnummer 06-52794085 of per mail N69@brabant.nl.